Kommunchef Bengt-Arne Persson har bett räddningstjänsten att fortsätta med regelbundna mätningar av vattenståndet i Finjasjön.
Men räddningschef Daniel Sirensjö säger nej.
– Jag ser inte något jättesyfte med det. Vi fortsätter att hålla koll på nivån även om vi inte mäter på centimetern. Vi ser att det varierar med cirka fem centimeter upp eller ner, säger han.
På fredagseftermiddagen ska Bengt-Arne Persson träffa Daniel Sirensjö tillsammans med säkerhetschefen Anders Nählstedt och tekniske chefen Mats Svensson för att diskutera mätningarna.
Mätningarna av vattenståndet vid gångbron vid båtklubbens hus vid Tormestorps båtplats har pågått vid höga nivåer sedan 1980. I höst har räddningstjänsten mätt två gånger per dag tills för en vecka sedan när vallen över vägen till båtplatsen stängdes.
På fyra dagar, från fredag till måndag, gjordes inga mätningar alls och på tisdagen blev det en som visade 44,50. Det är cirka 15 centimeter högre än när vallen stängdes. Fortfarande återstår 85 centimeter till nivån vid den stora översvämningen 2002. Å andra sidan har en del boende redan lika mycket vatten i källaren som då, vilket kan bero på de höga grundvattennivåerna.
Kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt sa på måndagen till Frilagt att han tyckte att det vore bra om nivåerna mättes.
Tekniske chefen Mats Svensson tyckte likadant. På tisdagskvällen pratade han med Bengt-Arne Persson som i sin tur bad räddningstjänsten att återuppta och fortsätta med mätningarna.
– Det stämmer, bekräftade Bengt-Arne Persson på torsdagen.
Mats Svensson tycker att det är viktigt att de manuella mätningarna inte avbryts i väntan på att ett digitalt system eventuellt ska installeras.
– Nu när det är snö, tjäle och översvämning kan vi inte sätta upp ett nytt system. Det måste komma på plats innan vi slutar med de andra mätningarna, säger han.
Han kan dock tänka sig att minska på antalet mätningar.
– Men det ska vara minst varannan dag, säger han.
Det motiverar han bland annat med behovet av kontinuitet och möjlighet att jämföra med nivåerna under tidigare år.
Anders Nählstedt säger nu att han inte lagt sig i diskussionen om mätningarna.
– Men jag tror att mätningarna kan lugna vissa boende, säger han.
Han är själv nere vid sjön i princip varje dag.
– Jag var där i morse och såg ingen höjning. Men det har regnat hela dagen idag, säger han.
Även Daniel Sirensjö var på plats vid sjön på torsdagsmorgonen.
– Jag uppfattade nivån som oförändrad. Men det är lite vanskligt med nivåerna, de påverkas till exempel av vindarna. Regn på andra håll har också betydelse. Därför är det jättesvårt att göra prognoser, säger han.
Han tror inte heller att det är helt tillförlitligt att mäta vid bron.
– Den kan ha satt sig, säger han.
Han tycker att det bör räcka med stickprov.
– Det kan vi göra för historikens skull. Men inte dagligdags. Om vi ser att vattnet har stigit mycket kan vi gå ut och mäta, säger han.
Daniel Sirensjö tycker att torsdagens regn är lite oroväckande.
– Men det ska bli mindre de närmaste dagarna, säger han.
Han konstaterar att markerna inte kan ta upp mer vatten på grund av att de är så mättade efter allt regnande. Och det lär inte bli bättre på länge.
– Det kommer att bestå fram till i april då växtligheten börjar ta upp vatten. Nu måste regnvattnet ta vägen någon annanstans, till vattendrag och dagvatten. Blir det sedan en vargavinter med mycket snö kan det bli illa om vi får en snabb snösmältning. Vi har fortfarande en bra bit kvar, men vi har alla parametrar emot oss, så jag vill uppmana alla att se om sina hus. Bygg en vall och hämta sand, säger han och betonar fastighetsägarnas eget ansvar.
Hittills är det inte så många som köpt sandsäckar på brandstationen.
Berit Önell