Hela tre nya politiska partier förbereder sig nu för valrörelsen inför valet 2018 i Hässleholm.
Kommunens Röst har värvat Mathias Berglund, tidigare ägare av fiberföretaget Hessleholm Network, för att bygga upp teknik som låter medlemmar och andra rösta i olika frågor.
Medborgarpartiet med paviljongaktivisten Evert Storm i täten har imorgon, onsdag, presskonferens om sitt kommande arbete.
Dessutom har rikspartiet Medborgerlig Samling startat en lokalavdelning i nordöstra Skåne för att verka bland annat i Hässleholm.
Kommunens Röst, med bland andra tidigare SD-kommunalrådet Ulf Erlandsson som tvingades avgå efter mindre än en månad, har ett annorlunda koncept. Här kan inte bara personer utan även företag bli medlemmar.
Målet är en slags direktdemokrati där medlemmarna, även företagen, får säga sitt inför omröstningar i kommunfullmäktige och även andra medborgare får tycka till i vissa frågor.
– Jag tror att de har hittat ett sätt att kombinera den nya tekniken med politiken, säger Mathias Berglund som åtagit sig att hjälpa till med att bygga upp och förfina tekniken.
Det är en av anledningarna till att han gått med i partiet.
– Jag tror det är så här det går att nå yngre personer, under 35 år, säger han.
Själv är han 40.
– Jag började lyssna på politik för ungefär fem år sedan. Det var inte intressant när jag var yngre och det vill jag ändra på, säger han.
Efter att ha sålt Hessleholm Network till kommunen har han tid.
Men han konstaterar att det inte bara handlar om att låta medborgarna tycka till, det är också viktigt att skicka ut material så att de kan sätta sig in i frågorna.
– Den som ska rösta måste vara seriös och engagerad och vilja vara med för att det ska funka, säger han.
Meningen är att medlemmarnas röster ska avspegla sig i hur många av partiets ledamöter i fullmäktige som röstar ja eller nej i en fråga. Hur det ska fungera i praktiken, om partiet exempelvis får två mandat, är oklart.
– Vi har inte kommit så långt så att vi vet exakt hur vi ska göra, säger Berglund som dock hoppas kunna presentera upplägget mer exakt inom bara några veckor.
Genom den teknik som byggs upp kan det också bli lättare att samla in namn till en folkomröstning, något som partiet vill se mer av. Partiets grundidé är medborgarinflytande, i övrigt finns bland annat barn- och äldreomsorg och bättre villkor för företagare på partiprogrammet.
Medborgarinflytande är en viktig fråga även för Medborgarpartiet, som nyligen fått sitt namn registrerat hos Valmyndigheten. Partiet är sprunget ur aktivistgruppen som kämpade för att bevara musikpaviljongen på sin ursprungliga plats i Officersparken på T4-området. Gruppen samlade in 5 000 namn för en folkomröstning, men de flesta underkändes av formella skäl av kommunens valnämnd.
Medborgerlig Samlings lokalavdelning i nordöstra Skåne omfattar Hässleholm, Kristianstad, Östra Göinge, Osby och Bromölla. Sammankallande i interimssstyrelsen är Jacob Romlin i Vinslöv.
Avdelningen startar i samarbete med det tidigare pensionärspartiet SPI Välfärden vars partiledare Göran Dandelo också ingår i interimsstyrelsen.
Partiet beskriver sig som liberalkonservativt, anser att stat, regioner och kommuner ska ägna sig åt kärnverksamhet, och vill motverka korruption och återinföra tjänstemanna- och ämbetsmannaansvar.
– Medborgerlig Samling skiljer sig från alliansen bland annat med en stramare migrationspolitik och gentemot Sverigedemokraterna med vår syn på den enskilde medborgarens frihet, skriver interimsstyrelsen i ett pressmeddelande.
– Målet för Medborgerlig Samling är att nå riksdagen 2018, samt att nå framgångar inom regionerna och kommunerna, skriver interimsstyrelsen.
I nordöstra Skåne kommer partiet inför valet att gå ut med separata listor för var och en av kommuner som ingår i avdelningen.
Berit Önell