Det blev till slut bara två partiledare på Europaforums partiledarsamtal – Annie Lööf (C ) och Jonas Sjöstedt (V). De tre andra hoppade av, en efter en, Ebba Busch Thor (KD) för några veckor sedan, Anna Kinberg Batra (M) i måndags eftermiddag och Jan Björklund (L) på torsdagsförmiddagen.
Nu fick Lööf och Sjöstedt mer tid att utveckla sina olika sätt att se på framtidens EU. Annie Lööf hann dock inte kommentera Jonas Sjöstedts oro över att EU:s flyktingavtal med Turkiet minskar motivationen att kritisera landets övergrepp mot oliktänkande och inskränkningar i pressfriheten.
– Sverige behöver vara en stark röst för mänskliga rättigheter och pressfrihet. Centerpartiet vill att regeringen ska bli tydligare där, sa Annie Lööf i en kort intervju med Frilagt efter debatten.
Hon avslöjade då att partiledningen hade ett allvarligt samtal med lokala centerpolitiker på grund av de politiska påtryckningarna mot Norra Skåne 2014.
Det drygt en timme långa partiledarsamtalet leddes av de erfarna EU-journalisterna Ylva Nilsson och Rolf Gustavsson och i slutet fick åhörarna tillfälle att ställa frågor. Diskussionen rörde sig över flera komplexa frågeställningar, bland annat hur Sveriges och EU:s relationer med Storbritannien kommer att se ut efter Brexit, hur arbetsrätten ska värnas, hur mycket EU ska lägga sig i medlemsländernas ekonomiska politik, hur ett militärt samarbete ska se ut och hur EU ska förhålla sig till USA, Ryssland, Kina, Mellanöstern med flera.
Ylva Nilsson konstaterade att Storbritannien länge varit en politiskt nära allierad till Sverige. Brexit har gjort svenska politiker väldigt nervösa, kommer det att äga rum och hur kommer det att påverka Sverige?
– Ja, Brexit kommer att ske, men kommer nog att ta längre tid och bli stökigare än tänkt. Och Storbritanniens relation till EU kan mycket väl ändras igen inom några få år, trodde Jonas Sjöstedt.
Annie Lööf hade en liknande uppfattning och nämnde att Centerpartiets brittiska systerparti vill ha en förnyad folkomröstning när ett avtal för samarbetet efter Brexit är klart.
– Det är viktigt att EU har en fortsatt bra relation med Storbritannien, sa hon.
– Kanske kan det bli en relation som liknar den vi har till Norge, sa Sjöstedt.
Dock var de överens om att ett utträde är ett utträde.
– Det är en ”hård” Brexit, men vi hoppas att det blir ett avtal där företagen inte lider alltför mycket skada, sa Annie Lööf.
Jonas Sjöstedt menade att en anledning till att britterna röstade som de gjorde var att EU inte tillräckligt skyddat löntagarnas intressen.
– Företagens rätt att flytta arbetskraft över gränserna har gått före arbetstagarnas rättigheter. Så är det i Sverige också och det är med rätta ett hot mot EU:s framtid, sa han.
Han betonade dock att han i princip inte har något emot att människor får jobba i andra länder.
– Men det ska vara ordning och reda och fackliga rättigheter, sa han och efterlyste ett socialt protokoll som ett tillägg i EU:s fördrag, något han tyckte Sverige borde kräva.
Där höll Annie Lööf inte med.
– Många ser snarare EU som för klåfingrigt, sa hon.
Fördragsförhandlingar vill hon undvika och hon vill inte att EU ska lägga sig i arbetsrätt och socialförsäkringar.
– Nej, EU ska fokusera på frågor om rörelsefrihet, brottsbekämpning, miljöfrågor och mänskliga rättigheter. Om EU ska styra det som arbetsmarknadens parter här hemma gör bättre får vi ett ifrågasättande av EU-medlemskapet även här, sa hon.
Hon vill att EU ska begränsa sig och göra färre saker, med fokus på jobb, tillväxt, handel och utveckling, forskning och innovation. Fler handelsavtal bör tecknas.
Jonas Sjöstedt förtydligade att han ville ha ett socialt ”golv” som ingen får gå under och varnade för främlingsfientlighet och missunnsamhet mot utländsk arbetskraft om företagens rättigheter går först.
Men inte heller han vill att EU lägger sig i för mycket. Överstatlighet är ingenting för Vänsterpartiet, inte heller militärt samarbete via Nato. Jonas Sjöstedt menade att det är påtryckningar från USA som ligger bakom debatten om att Sverige inte bör skriva under FN-resolutionen om kärnvapenförbud.
– Nato bygger sin militära doktrin på möjligheten att använda kärnvapen och att göra det först, sa han.
Annie Lööf hävdade att avtalet bara är en pamflett som inte leder till nedrustning, men påverkar enskilda länders handlingsutrymme.
Jordbrukspolitiken, EU:s största utgiftspost, vill Jonas Sjöstedt gärna dra ner på.
– Att avskaffa jordbrukspolitiken skulle vara helt förödande, då skulle svenska bönder få helt andra konkurrensvillkor, men den behöver styras mot mer miljöhänsyn, svarade Annie Lööf.
Jonas Sjöstedt skämtade om att han då kände igen gamla Centerpartiet, men menade att jordbrukspolitiken inte nödvändigtvis måste gå via EU:s budget.
Han instämde i behovet av att värna mänskliga rättigheter och att Sverige inte ska tveka att höja rösten mot exempelvis Ryssland, men önskade en lika tuff hållning mot Turkiet. Istället befarade han ”en dos av dubbel bokföring” i migrationsfrågan när Erdogan i Turkiet förbjuder fria medier och avskedar obekväma akademiker.
– Vi betalar om vi slipper flyktingar. Är avtalet med Turkiet viktigare för EU än försvaret av mänskliga rättigheter? Kan vi alliera oss med vilken diktatur som helst, bara det inte kommer hit flyktingar?
Annie Lööf utvecklade en stund senare sin syn på saken som svar på Frilagts frågor.
– Det är viktigt att Sverige tar ställning för mänskliga rättigheter. Vi har kritiserat Margot Wallström för att hon inte tillräckligt lyft upp situationen i Turkiet. Vi får inte tystna, sa hon.
Annie Lööf betonade att det är viktigt med en gemensam migrationspolitik, annars kan resultatet bli mer av de problem som finns i Turkiet.
– Vi måste se till att få rättssäkerhet, sa hon.
Hon anser att hon och hennes parti tydligt står upp för yttrandefrihet och pressfrihet även i Sverige.
– Det är viktigt att lyfta upp inför högerextrema krafter och ”fejknews” och också när det gäller rågången mellan politiker och media, förklarade hon.
Hon minns mycket väl Norra Skåne-skandalen i Hässleholm 2014 då ledande kommunpolitiker, med dåvarande C-kommunalrådet Lars-Göran Wiberg i spetsen, tröttnade på den granskande journalistikens ”negativa rubriker” och vände sig till Norra Skånes styrelseordförande, partikamraten Håkan Mattsson. Undertecknad blev därefter först omplacerad och senare uppsagd.
– Jag gjorde intervjuer och markerade behovet av pressfrihet och oberoende journalistik, mindes Annie Lööf.
Hon uttalade sig då i allmänna ordalag och svarade inte på frågorna från Norra Skånes Journalistklubb om Mattssons och Wibergs agerande. Hennes partisekreterare Michael Artursson svarade att det inte är partistyrelsens uppgift att bedöma lokala frågor eller hur enskilda individer agerar.
Men på Europaforum tre år senare berättade Annie Lööf att partiet visst agerade.
– Vi såg allvarligt på det och vi hade ett nationellt samtal med lokala centerpartister, förklarade hon.
Berit Önell