Vill ha in synpunkter om dialogträffen

Vill ha in synpunkter om dialogträffen

Kommunens projektledare Cecilia Müllern-Aspegren tar gärna emot synpunkter om onsdagskvällens dialogmöte i Tyringe.

– De jag pratade med under kvällen var överlag positiva till upplägget, men jag vill gärna att de kritiska synpunkterna också kommer till mig. Vi vill att det ska bli en bra medborgardialog, men det är en läroprocess och vi får utvärdera när vi har haft möten på alla orterna, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) tycker att dialogmöten är värdefulla och ska hållas oftare, men att formerna kan ses över och marknadsföringen bli bättre.

Projektledaren Cecilia Müllern-Aspegren säger att hon mest hörde positiva omdömen om dialogmötet. Foto: Berit Önell

Frilagt hörde en hel del kritiska röster om upplägget med en timmes vandring där det skulle vara möjlighet till dialog, vilket i praktiken blev svårt, en timmes information utan möjlighet att ställa frågor och en timmes mingel med olika stationer för aktuella ämnesområden. Främst var det vandringen som en del tyckte var för lång och där det inte blev tid för frågor under de stopp som gjordes.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Cecilia Müllern-Aspegren säger att var och en kunde välja själv om de ville gå med på vandringen eller ansluta när mötet i aulan började. Hon förklarar att hon inte hade möjlighet att höra vad alla sa när de gick utspridda i terrängen.

– Det var sista timmen jag gick runt mellan de olika grupperna och lyssnade och hann fråga tio-tolv personer hur de uppfattade mötet, berättar hon.

Problemet i aulan var att den befintliga ljudanläggningen inte kunde användas. Flera äldre deltagare hade därför problem att höra vad som sades.

– En som jag pratade med hade den synpunkten. Vi tar med oss att vi måste säkra att det fungerar. Nu fick vi använda samma anläggning som utomhus, konstaterar Cecilia Müllern-Aspegren som beklagar och förklarar det inträffade som tekniska problem.

Hon förstod att Tyringeborna saknade tjänstemän från tekniska förvaltningen som hade kunnat svara på många av de frågor som deltagarna var intresserade av.

– Men vi hade mannat upp så mycket vi kunde och kommunekologen Lars-Erik Williams kunde svara på många av frågorna om skogen, säger Cecilia Müllern-Aspegren som också menar att det går att ringa parkförvaltare Gunnar Swärdh när han kommer tillbaka efter semestern i nästa vecka.

I övrigt säger hon att hon fick höra att det var bra med kort gemensam information om olika teman som sedan kunde följas upp med frågor till ansvariga under minglet.

– Där fanns möjlighet att prata i lugn och ro med tjänstemän och politiker om till exempel fiber, solceller och äldreomsorg, säger hon.

I aulan hölls kort information om varje ämnesområde innan det blev mingel vid olika stationer. Foto: Lotta Persson

Det var folk vid alla bord, men störst intresse tilldrog sig bostäder och fiber.

Behovet av dialog var stort och det var till och med svårt att sluta vid utsatt tid, klockan åtta.

Nu ska de medverkande tjänstemännen sammanfatta synpunkter, idéer och frågor och efter det sista dialogmötet, den 16 oktober, sker en utvärdering. Den ska presenteras vid en presskonferens.

Huvudsyftet var dock inte att dokumentera.

– Dialogen var det viktiga. Vi hade inte heller bandspelare, så vi får inte med allt exakt som det sades, säger Cecilia Müllern-Aspegren som inte heller kan garantera att alla synpunkter skrivs ned.

Pär Palmgren hälsade välkommen till mötet i aulan. Foto: Berit Önell

Pär Palmgren, som själv under lång tid bodde i Tyringe, upplevde mötet mest positivt. Men han har förståelse för reaktionen att det var svårt att komma med frågor och synpunkter både gåendes och under stoppen i skogen.

– Det är ju svårt att avbryta när någon står och berättar, säger han.

Han tycker att det kan vara bra med ett annat upplägg än det som brukar vara under valår, när politikerna sitter i en panel och svarar på frågor.

– Jag tycker att vi skulle kunna ha dialogmöten varje år, säger han.

När det gäller formerna tänker han att de går att utvärdera och se över.

– Man kanske kan skippa vandringen, säger han.

Han tycker att det är viktigt att det verkligen blir dialog och inte monolog vid mötena och att informationen når ut i tid.

– Att informera två dagar innan är inte ok, säger han.

Han träffade själv Tyringebor i Hässleholm tidigare på onsdagen och fick veta att de inte kände till dialogmötet.

– Byalaget visste i alla fall om det för dem pratade jag med för en tio dagar sedan, men alla är ju inte med där, säger han.

Frågan är om Hässleholms låga betyg i SCB:s undersökning kan höjas framöver. Där är en viktig del också allmänhetens möjlighet att nå politiker och tjänstemän, något som hade försämrats mellan åren 2014 och 2016 i Hässleholms kommun.

– Invånarna ska kunna nå oss. Jag tycker nog också att jag är tillgänglig för det mesta, men ibland är det besvärligt, säger han.

Cecilia Müllern-Aspegren tar emot frågor och synpunkter på mejladressen cecilia.mullern-aspegren@hassleholm.se

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se