Sexuella trakasserier på musikfestivaler är ett stort problem, som Hässleholmsbaserade Vuxna för trygga tjejer jobbar hårt för att motverka.
– Bråvallafestivalen lades ner på grund av alla trakasserier, konstaterar Marie Strömdahl, som tillhör de drivande i föreningen. Nu söker Vuxna för trygga tjejer med ljus och lykta efter fler volontärer inför kommande festivaler.
– Skippa vinet på fredag kväll och gå ut med oss stället, säger Ingela Hansson, i en vädjan till allmänheten.
När Frilagt möter styrelsen för Vuxna för trygga tjejer har de alldeles nyligen varit på Helgeåfestivalen, iklädda sina rosa västar.
– Synligheten är enormt viktig. Vi är ett stöd för tjejerna, som säger att de inte skulle våga vara där om vi inte var på plats, säger Ingela Hansson.
– Vi får också mycket beröm av ordningsvakter, arrangörer och allmänhet, tillägger Marie Strömdahl.
Tyvärr var Malmöfestivalen som just nu pågår inte intresserade av Vuxna för trygga tjejers medverkan.
Med tränade ögon kastar Vuxna för trygga tjejer vakande blickar över publikhavet. Erfarenheten de skaffat sig gör att de kan se tecken på att en tjej känner sig utsatt, eller att en kille är ute efter någon att antasta. På så sätt kan de ofta ingripa innan övergreppet är ett faktum. Killarna ska ”störas ut”.
– Tjejer kan bli traumatiserade för livet, säger Ingela Hansson. Man behöver inte bli våldtagen för det.
– Vissa killar är där enbart för att se ut sina offer, säger Marie Strömdahl. De är inte intresserade av musiken eller av det som händer på festivalen. Jag blir så förbannad.
Idag släpps många förövare direkt och kommer undan på tok för billigt.
– Vad är 20 timmars samhällstjänst eller inget straff alls, säger Marie Strömdahl frustrerat. Det är fruktansvärt. Killarna ser inte vad de har gjort.
Ibland möts Vuxna för trygga tjejer av fördomen att de är militanta feminister som skulle ha något emot det motsatta könet. Så är det inte alls.
– Nej, vi gillar män, intygar Ingela Hansson.
– Men hjärtat blöder för de här tjejerna, och jag är glad för att få vara där för dem, säger Marie Strömdahl.
Tyvärr har det varit svårt att få in tillräckligt med volontärer som engagerar sig i Vuxna för trygga tjejer. Både män och kvinnor är välkomna. Det krävs ingen utbildning eller särskilt erfarenhet intygar Marie och Ingela, men ett visst mått av mod kan man behöva.
– Vi är helt vanliga dödliga som har fått nog, säger Ingela. Vi vill inte säga nej för att vi är för få.
Text och foto: Urban Önell
För information om hur man blir medlem eller kan sponsra verksamheten se www.tryggatjejer.se Det går också att komma i kontakt med föreningen via dess Facebooksida.