Före detta kommunalrådet Bengt Andersson (S), nu 71, gör comeback och ska hjälpa sitt parti genom den politiska krisen i Hässleholm.
Han berättar att han de första åren efter pensioneringen ägnade sig åt annat, men sedan började sakna politiken. Han har också haft en del synpunkter på hur den nuvarande kommunledningen agerat, bland annat i frågan om musikpaviljongen där Socialdemokraterna fick mycket kritik.
Nu efterträder han Christer Welinder i Hässlehems styrelse.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim avslöjar att Bengt Andersson många gånger har gett henne goda råd, inte minst under den senaste tiden och till och med när hon var på semester på Kanarieöarna i julas. Hon betonar att han har mycket kunskap och erfarenhet efter 18 år som kommunalråd.
En enig styrelse i Socialdemokraterna i Hässleholm valde på torsdagskvällen Bengt Andersson som sin representant i Hässlehems styrelse. Det är dock bolagsstämman den 16 mars som tillsätter nya ledamöter. Christer Welinder sitter också kvar tills dess. Ordförandeposten lär på grund av det pågående maktskiftet gå till den borgerliga alliansen. Om Bengt Andersson blir vice ordförande eller vanlig ledamot är oklart.
Bengt Andersson säger att han inte egentligen hade tänkt satsa mer på politiken.
– Jag hade bestämt mig för att det skulle vara definitivt när jag slutade. I början lyssnade jag inte ens på kommunfullmäktige, berättar han.
Under de elva år som gått har den tidigare plåtslagaren ägnat sig åt sitt företag med skog och ombyggnader. Under ett par år arbetade han på Zoo i Köpenhamn med att bygga informationsmontrar i de gamla elefantburarna.
Han har dock varit en aktiv medlem i S, deltagit i medlemsmötena och ibland också stuckit ut hakan i vissa frågor.
Lena Wallenthem säger att diskussioner inom partiet bara är bra.
– Det är en styrka att vi kan diskutera och ha olika åsikter. Man får faktiskt tänka fritt, säger hon.
Bengt Andersson säger att han inte var beredd på att få nya politiska uppdrag.
– Christer Welinder ringde på min dörr och frågade om jag ville efterträda honom. Det var väldigt överraskande, men lät också lite spännande, berättar Bengt Andersson.
Han kunde inte säga nej.
Nu ska han engagera sig i kommunens bostadsbyggande.
– Hässlehem har stor betydelse för bostadsbyggandet i framtiden, säger Lena Wallentheim.
Både hon och Bengt Andersson anser att Hässlehem i framtiden bör bygga mer och ha en större andel av bostadsmarknaden i Hässleholm. Bengt Andersson betonar dock att det ska vara en mix av privat och kommunalt ägande. Hässlehem kan också ta ett större ansvar för socialtjänstens och omsorgens behov av bostäder, men inte ta över för mycket.
Bengt Andersson verkar inte främmande för att engagera sig i mer än Hässlehem framöver.
– Jag börjar med detta, säger han.
Men han är inställd på att hjälpa partiet genom krisen.
– Absolut, säger han.
Han tror dock att det var bra att han höll sig i bakgrunden åren efter sin avgång.
– Jag blev erbjuden att sitta kvar i kommunstyrelsen, men hade jag gjort det hade jag nog bara suttit och tyckt att jag visste bättre, säger han.
Han slutade som kommunalråd 2006 efter att ha varit kommunstyrelsens ordförande i tolv år, vice ordförande i tre och i opposition i tre år. Han var också ordförande i Hibab i 13 år.
Liksom statsminister Stefan Löfvén har Bengt Andersson en facklig bakgrund i Metall. Han säger att han i politiken hade mycket nytta av den, framför allt genom sitt kontaktnät i företagen.
Berit Önell