Nu ger sig även jättarna Telenor och Bredbandsbolaget in i konkurrensen om fiberutbyggnaden i Hässleholms kommun. Mer än 5 000 villor i Vinslöv, Bjärnum, Vittsjö, Hästveda, Tyringe och Sjörröd erbjuds inkoppling under 2017 för 16 900 kronor, drygt 2 000 kronor billigare än kommunens. Villkoret är att tjänster tecknas hos Bredbandsbolaget.
Telenor räknar med att få grävtillstånd, trots att kommunen nekade IP Only.
– Situationen är helt annorlunda nu. Vi har vunnit på flera andra ställen där problematiken varit liknande, säger Thomas Bäckström, nationell försäljningschef för villafiber på Telenor, till Frilagt.
Första informationsmötet hålls på måndag och inom bara några veckor väntas grävarbetena starta.
Telenor ska stå för utbyggnaden och äga nätet. Det blir så kallad öppen villafiber med Bredbandsbolaget som en av tjänsteleverantörerna. Kunden har möjlighet att byta till andra leverantörer.
I ett pressmeddelande skriver företagen att satsningen är en del av en nationell multimiljardsatsning. Den väntas nå totalt en halv miljon hushåll. Tillsammans med befintligt fibernät kan företaget i så fall leverera fiber till nära hälften av Sveriges hushåll.
Bredbandsbolaget har redan många kunder med bredband via adsl i kommunen.
– Det är kunderna som bett oss komma till Hässleholm där många hushåll fortfarande saknar tillgång till öppen villafiber, förklarar Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget, i pressmeddelandet.
Han nämner också att Telenors mobilnät ger synergieffekter för kunder som vill koppla upp sig med mobilt bredband i bilen eller sommarstugan.
Bedömer det som riskfritt nu
Thomas Bäckström säger att Telenor fått indikationer på att Hässleholms kommun nu har öppnat upp för konkurrens.
– De kan i vilket fall inte hindra privata aktörer, säger han.
Han känner till de tidigare konflikterna kring fiberutbyggnaden i Hässleholm och Konkurrensverkets pågående granskning.
– För ett halvår sedan gjorde vi bedömningen att det inte var lönt att satsa i Hässleholm. Men nu är vi övertygade om att det är riskfritt. Vi skulle inte sätta igång om vi inte var säkra på att kunna genomföra det här, säger han.
Bolaget har varit med om liknande situationer i flera andra kommuner, bland annat i Ronneby där Telenor nekades grävtillstånd, men situationen nu löst sig.
Thomas Bäckström tror inte att det blir problem i Hässleholm nu.
Hoppas på snabbt grävtillstånd
Telenor skickade ansökan om grävtillstånd till Hässleholms kommun vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen och fick redan på fredagsmorgonen klockan 07.45 svar att ansökan var mottagen och nu behandlas.
– Det var ovanligt snabbt, en god signal, säger Thomas Bäckström.
Trots vetskapen om att IP Only inte fick grävtillstånd och tvingades riva upp avtal med kunder ser Thomas Bäckström ingen anledning att vänta med att teckna avtal tills grävtillståndet är klart.
Han förklarar att Bredbandsbolagets befintliga kunder i kommunen är ett bra underlag för en satsning.
– Vi vill ta ett större grepp i Hässleholm, inte bara roffa åt oss några enstaka kunder. Om vi inte agerar kommer vi att förlora kunder vi har idag, säger han.
Även Hörja kan bli aktuellt
Även mindre orter kan bli aktuella. Bredbandsbolaget har exempelvis många kunder i Hörja eftersom ingen annan levererar bredband via adsl där. Ett 20-tal av de cirka 80 hushållen är i konflikt med kommunen efter löften som inte uppfyllts om snabb utbyggnad på grund av tidigare avtal med Hessleholm Network, bolaget som kommunen köpte upp för att inte IP Only skulle köpa det och ta över grävtillståndet.
– Vi är jätteintresserade av projekt i den storleken också, särskilt om någon hör av sig. Väldigt mycket styrs av marknadens efterfrågan. Vi tittar annars på de orter där vi har flest kunder och där det inte redan finns fiber, säger Thomas Bäckström.
Frilagt har sökt kommunens fibersamordnare Pernilla Rydmark för en kommentar.
Berit Önell