Skolpersonal kan inte larma i hotsituationer

Skolpersonal kan inte larma i hotsituationer

Trots flera allvarliga hotsituationer på skolor i Hässleholm och krav från personal och fackförbund har personalen fortfarande inte möjlighet att slå larm om något händer.

En dialog med arbetsgivaren pågår dock och skolchef Eva Andersson säger till Frilagt att arbetet ska skyndas på efter händelsen på Linnéskolan i slutet på förra veckan.

– Vi håller på att få dit larm, förklarar hon.

Frilagt berättade i fredags att en hotfull situation orsakat oro bland skolpersonal på Linnéskolan. Rektor Paul Szabo ville inte kommentera saken som betraktades som ett internt personalärende. Han hade dock vänt sig till kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt och diskuterat möjligheten att utrusta en del av personalen med personlarm.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala
Konsulternas rapport om skolan ska nu diskuteras vidare av skolpolitiker och tjänstemän tillsammans med kommunledningen, från vänster skolchef Eva Andesson, barn- och utbildningsnämndens ordförande Joachim Fors (S) och kommunalråden Mats Sturesson (C) och Lena Wallentheim (S). Foto: Berit Önell
Skolchef Eva Andersson säger att larm är på väg till personalen på Linnéskolan. Foto: Berit Önell

Eva Andersson bekräftar på måndagen att en polisanmälan är gjord med anledning av det som hänt på Linnéskolan, mot vem och för vad vill hon inte säga.

– Det är en personalsituation som skolan hanterar i samråd med förvaltningen, säger hon.

Angela Arnesen, kommunombud och distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund, känner inte till situationen på Linnéskolan.

– Men hot och våld är ett jättestort problem inom skolan, säger hon.

När gymnasieskolans Ungdomscentrum stängdes på grund av hot i början på december hade lärarna förgäves vädjat om personlarm.

– De hade inte kommit ännu när jag frågade före jul. Jag undrade var de blir av och fick svaret att det lugnat ner sig nu. Men vi anser att det här behöver ses över. Personalen måste kunna larma om det händer något. Hur det ska göras är arbetsgivarens ansvar att utreda, säger Angela Arnesen.

Hon tycker inte att det känns som att personalen fått gehör från förvaltningen.

– Vi kan inte acceptera att vi ska bli utsatta för hot och våld. Inte heller att vi ska behöva använda våra privata mobiltelefoner för att kunna larma. Vi har inte ens telefoner i tjänsten. Tekniska hjälpmedel ska arbetsgivaren stå för, säger hon.

Kristina Rauer, ordförande i Lärarförbundets avdelning i Hässleholm, är av samma uppfattning.

– Vi står bakom kravet på larm, säger hon.

”Behöver förbättras”

Eva Andersson säger att meningen var att personlarmen skulle ha kommit till Ungdomscentrum.

– De skulle låna, men det var någon dag då de inte hade larmen fast de skulle haft dem, säger Eva Andersson.

Eva Andersson anser också att skolpersonalens möjligheter att larma behöver förbättras. Frågan är på vilket sätt det ska ske.

Biträdande skolchefen Rolf Bengtsson håller i en säkerhetsanalys där situationen på alla skolor ses över.

– Vi jobbar vidare för att hitta ett bra system att nå varandra. Det kan vara olika interna system, mobilappar eller annat. Det gamla systemet med interna rop inom skolorna finns inte längre, säger Eva Andersson.

Inte kommit vidare om mobiltelefoner

Men för att mobilappar ska vara användbara måste personalen ha mobiltelefoner. Så är det alltså inte idag.

– Vi har inte kommit vidare i den diskussionen, säger Eva Andersson.

Personlarm kan vara ett alternativ.

– Det kan det mycket väl vara. Flera av våra arbetsställen har lånat larm av säkerhetschefen. Det är inte ovanligt, inte väldigt vanligt heller. Men det behövs fler larm, tror jag, säger Eva Andersson.

Hon förstår att många anställda på skolorna känner sig oroliga och stressade och försäkrar att förvaltningsledningen inomkort ska kunna presentera en lösning.

– Vi jobbar så fort vi kan och vi är på sluttampen nu. Vi måste kunna bemöta situationer där det är oroligt, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se