Hässleholmspolisen har under cirka en och en halv månad gjort en riktad satsning mot kriminella gäng i centrum och på resecentrum.
– Vi upplever att det har blivit lugnare nu. Framöver kommer vi att fortsätta med en ökad synlighet på resecentrum, men vi är färdiga med den lite tuffare bevakningen, säger Pär Cederholm, lokalområdeschef vid Hässleholmspolisen.
Satsningen omfattade inte de gäng som nyligen slogs i Hembygdsparken.
Hässleholm skulle inom kort ha fått sex nya poliser, men det blir bara två.
De kriminella som uppehållit sig kring resecentrum har bland annat ägnat sig åt rån, olaga hot och narkotikabrott.
Gängen, som är ganska löst sammansatta, består av en kärna med en handfull personer i åldern 17-20 år och en svans på ett tiotal personer där de yngsta är 15 år och de äldsta drygt 20.
Pär Cederholm vill inte säga att gängen kartlagts.
– Vi får inte registrera dem på det sättet, säger han.
Däremot har polisen arbetat mot speciella konstellationer och särskilt mot några namn som varit mest drivande. Genom ett samarbete med Försäkringskassan, Skatteverket och kronofogden har personerna kunnat avslöjas med bidragsfusk och skatteskulder. Kronofogden har utmätt flera bilar.
– Det har varit rätt framgångsrikt. De här olika brotten hänger ofta ihop och det handlar också om en kamp om territorier, säger Pär Cederholm.
Hässleholmspolisen har inte haft någon förstärkning från andra polisområden i arbetet mot gängen.
– Vi kraftsamlar genom att välja en satsning under en tid. Tidigare i höst arbetade vi med trafiksituationen i Bjärnum och det ledde till att ett antal personer blev fällda för brott, berättar Cederholm.
Han bedömer gängslagsmålet i Hembygdsparken som något annat än när gängen i centrum bråkar med varandra.
– De som slogs i Hembygdsparken var två grupper med olika etnisk härkomst. Vi bedömer att det var en uppgörelse enbart av etniska skäl. Sådant förekommer på andra håll också. Vi har en flyktingboendeproblematik där det är spänt mellan olika grupper. De andra gängen bråkar också med varandra, men då handlar det om pengar och kriminalitet, inte etnicitet, säger Pär Cederholm.
Det betyder inte att de etniska grupperna inte kan ha med kriminalitet att göra. En anmälan om skottlossning i området, kopplat till dessa gäng, har nyligen lagts ner.
– Vi var på platsen, men hittade inga spår, säger Pär Cederholm.
Vad nästa kraftsamling blir vet han inte ännu. Polisen har dock inte övergett resecentrum.
– Vi släpper inte kriminaliteten i centrum fast vi inte kraftsamlar på samma sätt nu, säger Pär Cederholm.
Han berättar att det pågår en diskussion om att hålla resecentrum stängt efter viss tid på kvällen.
– Vi skulle förorda det, men nackdelarna är att tågtrafiken pågår dygnet runt och att människor vill kunna använda gångtunneln även nattetid. Men det finns en tunnel under järnvägen i närheten och tågen skulle kunna styras till perrong 1 där resenärerna inte behöver gå in i stationsbyggnaden, förklarar han.
Efter mordet i gångtunneln i augusti har ett närmare samarbete utvecklats mellan polisen, kommunen, Jernhusen och övriga intressenter i resecentrum. Ordningsvakter med utbildning hos polisen och med större befogenheter än väktare kan nu sättas in.
– Om vi jobbar aktivt där blir det inte så bekvämt för de kriminella, säger Pär Cederlund.
Han försäkrar att de två nya poliser som tillträder den 1 december kommer att bidra till större synlighet på kvällar och helger.
– Vi hade hoppats få sex till nu, men de kommer inte förrän i början på sommaren eftersom de behövs vid gränspolisen nu, men även en utökning med två kommer att märkas, säger han.
Hässleholmspolisen har idag 24 anställda i yttre tjänst. Om en vecka blir de alltså 26.
Berit Önell