Avlopp förorenar vatten hos barnfamilj

Avlopp förorenar vatten hos barnfamilj

Grundvattnet i villaområdet i Sjörröd kan vara förorenat av avloppsvatten.
Grundvattnet i villaområdet i Sjörröd kan vara förorenat av avloppsvatten.

Höga halter av avloppsbakterier som kan vara sjukdomsalstrande finns i en brunn hos en barnfamilj i villaområdet i Sjörröd. Alla villorna är anslutna till kommunalt dricksvatten, men en del har kvar gamla brunnar som används till bevattning med mera.

– Vi har vattnat våra grönsaker och barnen har duschat i vattenspridaren, säger mamman i familjen som inte tänker använda vattnet mer och nu vill varna andra.

Länsstyrelsens miljödirektör Annelie Johansson säger att miljökontoret bör ta fler vattenprover i området för att ringa in problemet och informera boende om att iaktta försiktighet.

Villaområdet är anslutet till kommunalt avlopp, så det finns inga enskilda avlopp som kan läcka.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ett vattenprov i barnfamiljens brunn visar att vattnet är otjänligt på grund av e-coli och koliforma bakterier. Dessutom finns bakterierna Intestinala Enterokocker, Clostridium Perfingens samt odlingsbara mikroorganismer och långsamväxande bakterier i stor mängd. Enligt ansvarig på laboratoriet visar provsvaren en tydlig påverkan av avloppsvatten. När det gäller clostridium och enterokocker är beskedet att det inte finns några gränsvärden hos Livsmedelsverket eftersom de bakterierna inte ska finnas alls i dricksvatten.

Visserligen dricker ingen av vattnet, men den berörda familjen tycker ändå att det finns skäl att varna för det.

– Enligt labbet är det ju hälsofarligt. Vi blev jätteoroliga när vi fick reda på att det var bakterier i vattnet, både vi och barnen hade ätit grönsaker och frukter som vi hade vattnat, säger föräldrarna.

Mamman berättar att grönsakerna växte väldigt bra när hon vattnade dem med brunnsvattnet.

– Jag tänkte faktiskt på det innan vi började oroa oss för vattnet, säger hon.

Barnfamiljen vågar inte längre använda det gulaktiga brunnsvattnet till att vattna grönsakerna.
Barnfamiljen vågar inte längre använda det gulaktiga brunnsvattnet till att vattna grönsakerna.

De upptäckte att vattnet var gult var när de hade hällt upp vatten i en pool för att barnen skulle bada. Då blev det inget bad, istället började de fundera på vad det var för fel på vattnet.

Kvinnan har ringt till miljökontoret och länsstyrelsen för att informera om problemet.

– Jag fick veta att en brunn egentligen är fastighetsägarens eget ansvar, men om vattnet är påverkat av det kommunala avloppet är det väl kommunens ansvar, säger hon.

Tillsynschef Carina Westerlund bekräftar att miljökontoret tagit emot informationen.

– Vi har inte hunnit titta på det än, så jag kan inte säga vad vi ska göra. Generellt har fastighetsägaren ansvar för sitt eget vatten, men om det kommunala avloppet läcker så är det Hässleholms vattens ansvar. Vi får se hur vi kan gå vidare, säger hon.

Annelie Johansson betonar att miljökontoret har ansvar för att utreda olägenhet för människors hälsa och miljön.

– Provtagning eller screening bör ske på flera ställen för att ringa in problemet. Avloppsledningar och brunnar bör läcksökas, enskilda vattenbrunnar undersökas och ett rutnät av grundvattenprover uttas. Givetvis bör boende i området informeras om att iaktta försiktighet tills dess man hittat källan, meddelar hon i sms till Frilagt.

Hon kan inte svara på om avloppsbakterierna i familjens brunn kan ha något samband med andra problem i närområdet, exempelvis den förorenade Sötekärrsbäcken.

– Det får avgöras efter svar på prover gällande övriga områden, men det är rimligt att tro att det kan finnas ett samband. Det kan även vara en enskild brunn med dåligt vatten. Fler prover måste till för att svara på denna fråga, skriver hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se