Välbesökt tv-inspelning vid paviljongen

Välbesökt tv-inspelning vid paviljongen

Många ville vara med när SVT Nyheter Skåne kom till musikpaviljongen i Officersparken. Foto: Berit Önell
Många ville vara med när SVT Nyheter Skåne kom till musikpaviljongen i Officersparken. Foto: Berit Önell

Cirka 100 personer hade mött upp vid musikpaviljongen i Officersparken när SVT Nyheter Skåne på måndagsförmiddagen kom för att göra ett reportage om engagemanget för att bevara området.

– Jag har aldrig varit med om att göra ett inslag inför så stor publik, berättade reportern Backa Elias Bondpä för Frilagt.

Evert Storm, till höger, och Leif Henningsson berättade för SVT:s reporter Backa Elias Bonnpä om namninsamlingen för en folkomröstning och andra delar av kampen för att rädda musikpaviljongen. Foto: Urban Önell
Evert Storm, till höger, och Leif Henningsson berättade för SVT:s reporter Backa Elias Bonnpä om namninsamlingen för en folkomröstning för att rädda musikpaviljongen med mera. Foto: Urban Önell

De många närvarande gav en bild av det stora intresse som många hässleholmare visat i frågan som är på väg mot folkomröstning. Aktivisterna Evert Storm och Leif Henningsson beräknade nu att strax under 2 000 personer skrivit under för en folkomröstning, det vill säga nästan halva röstlängden, men troligen är det fler eftersom listor cirkulerar på olika håll.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala

– Positivt, tyckte Leif Henningsson om SVT:s initiativ.

Ulf Råvik var också glad att frågan uppmärksammas i tv.

– Det behövs, sa han.

Helene Roth betonade att Hässleholm är en regementsstad.

– Vi måste vara rädda om vårt arv, det är det viktiga. Kan vi sedan lyssna på musik här också så är det bonus, tyckte hon.

Hon var dock rädd att politikerna inte skulle bry sig om ens en folkomröstning.

Ulf Råby och Helene Roth uppskattade att tv uppmärksammade musikpaviljongen. Foto: Urban Önell
Ulf Råvik och Helene Roth uppskattade att tv uppmärksammade musikpaviljongen. Foto: Urban Önell

Hennes man, kommunpolitikern Douglas Roth (M), menade att flytten av paviljongen åtminstone måste avvakta en eventuell folkomröstning.

– Jag tror inte att de hinner få rivnings- och bygglov så snabbt och de kan inte heller göra så, de behöver ju inte ta konflikt med så många människor i onödan. Men det är bra om namnen kommer in så snart som möjligt, säger han.

Backa Elias Bondpä ville gärna veta vad det är som gör engagemanget för den lilla paviljongen så starkt.

En av de intervjuade var Peter Alf, vice ordförande i T4:s kamratförening, som berättade om paviljongen och parken som del i det kulturhistoriskt värdefulla regementsområdet T4.

Peter Alf berättade både om att bevara Hässleholms regementshistoria och om ett politikerförakt på grund av kommunala "affärer". Foto: Urban Önell
Peter Alf berättade både om att bevara Hässleholms regementshistoria och om ett politikerförakt på grund av kommunala ”affärer”. Foto: Urban Önell

– Musikpaviljongen påminner om den militära eran och Hässleholm har få gamla byggnader kvar, förklarade han.

Men han menade också att frågan är större än så.

– Det har varit många affärer i kommunen som kostat skattebetalarna mycket de senaste åren och det finns ett visst politikerförakt. En del av protesterna beror säkert på det, sa Peter Alf.

Han påpekade att även försäljningen av Officersparken till byggföretagaren Jacob Karlsson är en dålig affär för skattebetalarna eftersom kostnaderna för den planerade flytten beräknas överstiga köpeskillingen.

– De ansvariga politikerna läser högt ur lagar, men glömmer vissa lagar. Till exempel har det inte gjorts någon marknadsmässig värdering av fastigheten före försäljningen. Jag tycker att det är väldigt illa skött, förklarade han.

Han visade också en skiss på det tänkta femvåningshuset på platsen.

– Ett helgerån att bygga en sådan byggnad i den här miljön. Dessutom talar de om att det blir bättre att ha konserter i paviljongen om den flyttas, så att man slipper bullret från vägen. Men femvåningshuset ska ha balkonger 15 meter från samma väg.

Peter Alf berättade också att sedan förslaget till ny placering på kaserngården blev uppmärksammat har närboende reagerat.

Efter besöket vid paviljongen åkte TV-teamet vidare till kommunhuset för intervju med kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

Inslaget kommer inte att sändas ikväll, men troligen i den här veckan.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se