På ett par timmar på lördagen skrev cirka 300 personer under namnlistorna för en folkomröstning om musikpaviljongens och Officersparkens öde.
– Det gick bättre än vi trodde och flera personer tog med sig listor för att samla in fler namn, berättar Leif Henningsson som stod vid Hemköp i Tyringe på lördagen.
Aktivisterna har nu också föreslagit att paviljongen ska användas vid Europaforum i augusti.
Evert Storm var i Bjärnum och samlade in namn för folkomröstning när Leif Henningsson var i Tyringe. På varje plats blev det cirka 150 underskrifter.
Nästa lördag fortsätter ”Paviljongvännerna” med namninsamlingen: på torget i Vinslöv och på Stortorget i Hässleholm klockan 11-13.
– Enligt reglerna har vi sex månader på oss att få ihop underskrifter från minst tio procent av invånarna (det vill säga 4 100 personer), men vi vill gärna ta det snabbare så att paviljongen inte rivs innan vi är klara, säger Leif Henningsson.
Tillsammans med Evert Storm och Peter Alf har han föreslagit kommunens EU-samordnare Mattis Kristoffersson att Officersparken ska användas vid Europaforum.
– De efterlyste en trädgård där de kunde hålla möte under Europaforum. I Officersparken skulle det gå bra att sätta ut blommor, bord och stolar och vi kunde se till att det blev lite musik i paviljongen. Det är ju sådant parken och paviljongen ska användas till, säger Leif Henningsson.
Kommunfullmäktigeledamoten Ulf Erlandsson (SD), som lämnat in ett så kallat initiativärende om en folkomröstning till kommunstyrelsen, gick på fredagen ut via Facebook med en uppmaning till kommuninvånarna att skriva på för en folkomröstning. Han förklarar där också att om minst 21 ledamöter i kommunfullmäktige röstar för en folkomröstning så måste kommunen anordna en sådan.
Det räcker alltså med en tredjedel av ledamöterna, liksom vid en återremiss. I januari beslöt fullmäktige att återremittera motionen om att revidera detaljplanen för att bevara musikpaviljongen i Officersparken. En kommunal folkomröstning är enbart rådgivande.
Kostnaden för en folkomröstning handlar främst om framtagande av vallängd samt tryckning och distribution av röstkort och annan information. Enligt SCB, Statistiska centralbyrån, kostade en folkomröstning i Sunne kommun för några år sedan 200 000 kronor. I Vimmerby diskuterades för ett år sedan att en folkomröstning skulle kosta mellan 300 000 och 500 000 kronor.
Berit Önell