Rädslan är vardag för Viorica Ciolitl, rom från Rumänien som sitter utanför Kvantum i Hässleholm och tigger.
– Jag är mycket rädd på grund av hoten från andra tiggare, berättar hon genom tolk för Frilagt.
Butikschefen Arne Henrysson tycker att situationen lugnat ner sig sedan bråket för några veckor sedan som ledde till att han beslöt att tiggarna inte längre fick sitta under entrétaket.
Viorica måste nu sitta utanför glasväggen och inte vid sidan, intill papperskorgen, utan i mitten. Hon fryser, men upplever också att kunderna inte ser henne så bra eftersom de inte går förbi henne när de passerar entrén.
Förändringen har fått både positiv och negativ respons bland kunderna. Bakgrunden är att det hade varit flera bråk utanför entrén. Kulmen blev att en kvinna i 80-årsåldern ringde Arne Henrysson och berättade att hon inte vågat gå in och handla på grund att den hotfulla stämningen mellan tiggarna.
Den senaste tiden har många kunder tyckt synd om tiggarna för att de inte fått vara under taket när det varit dåligt väder.
– En del har anklagat mig för att inte vara medmänsklig. Men det handlar inte om det, jag måste bara tänka på kunderna också och vill inte ha mer bekymmer, säger Arne Henrysson när Viorica och Frilagt får en pratstund med honom i butiken.
Henrysson har i princip inget emot att tiggarna sitter under taket, bara det inte blir bråk. Tills vidare får de stanna utanför, men kanske ändras beslutet om det inte händer något mer.
Först vågar Viorica knappt gå in i butiken tillsammans med Frilagt.
– Jag blev utkörd när jag skulle köpa en smörgås. En anställd kom och tog den ifrån mig och körde ut mig när jag skulle gå till kassan och betala, berättar hon.
Hon försäkrar att hon aldrig skulle stjäla något och förklarar att hon är mycket ledsen för att det blivit bråk utanför butiken.
– Jag ber om ursäkt för det, jag vill göra så gott jag kan, säger hon med gråten i halsen.
Arne Henrysson är tydlig med att han inte har något emot Viorica.
– Hon är absolut inte misstänkt för något, det måste vara ett missförstånd, säger han och försäkrar att hon självklart får gå in och handla om hon vill det.
Andra tiggare portförbjudna
Däremot har ett par andra tiggare blivit portförbjudna i butiken på grund av misstankar om snatteri.
– Det är det enda som hjälper. Om polisen kommer får vi vänta två-tre timmar och sedan antecknar de bara namnen och släpper dem utanför dörren, säger Henrysson.
Han är dock tacksam att polisen nu oftare kör förbi butiken och kollar att det är lugnt.
Även Viorica känner sig lite tryggare när hon ser polisen.
Hon förklarar att hon fortfarande är hotad, men håller ut och sitter kvar.
– Jag har blivit hotad till livet, men efter bråket har många kunder visat sympati, säger hon.
Hon berättar att hon måste upprätthålla platsen så att hennes svägerska kan ta över den när hon kommer tillbaka från Rumänien.
– Det var hon som satt här förut och jag vaktar platsen åt henne, förklarar Viorica.
Anledningen till tumultet för några veckor sedan var att de andra tiggarna ville tvinga bort henne.
– De sa att jag inte fick sitta här om jag inte betalade dem, berättar hon.
2 000 kronor per månad ville de hotfulla männen ha.
Viorica vände sig då till personalen i butiken och bad om hjälp att kalla på polis. En kund med rumänskt ursprung hjälpte henne att tolka.
– Jag berättade för polisen vad som hänt, säger Viorica.
Befarar grov kriminalitet
Trots det tog polisen inte upp en formell anmälan och händelsen finns därför inte registrerad i polisens statistik.
Arne Henrysson är fortfarande bekymrad över situationen. Han har lämnat uppgifter till polisen, men vet inte om det leder till något.
– De verkar inte ta det här på allvar, säger han.
Själv är han övertygad om att organiserad kriminalitet finns med i bilden och att utsatta tiggare blir utnyttjade.
Han befarar att Viorica måste lämna en del av sina pengar till någon ”överordnad”, men Viorica förnekar det. Han säger också att hon ungefär en gång i månaden kommit in i butiken och växlat stora summor i mynt och mindre sedlar till större sedlar.
Viorica säger att det inte stämmer.
– Jag tjänar 400-500 kronor per dag nu vid jul, annars 150-200 kronor per dag, säger hon.
Har tre barn
Viorica berättar att hon var i Hässleholm som tiggare även förra vintern och då fick bo en tid i en av kommunens stugor. Nu bor hon och hennes man, som tigger utanför en annan butik, hos en svensk familj i Hästveda.
Hennes man har inget arbete och de har tre barn plus Vioricas mor att försörja. Den äldsta dottern har rest till Frankrike för att tigga, trots att hon är minderårig. Viorica är orolig för henne, men ser ingen annan lösning än att vara i Sverige och tigga.
– Min man har inget arbete, säger hon.
Om några veckor reser de tillbaka till Rumänien där hon säger att de inte kan få arbete, inte får någon hjälp av samhället och där tiggeri är olagligt.
Berit Önell
Läs tidigare artiklar i ämnet:
14/12 Stopp för tiggare vid Kvantums entré
18/12 Tiggarbråk vid butik eskalerade till mordhot