I lilla Farstorp med 700 bofasta har det hänt mycket och många intressanta personer kommer härifrån. Den fjärde boken om orten, dess historia, miljöer och människor i bilder, men också spännande berättelser, är nu tryckt. Imorgon, lördag, är det boksläpp för Farstorpsbilder 4 i församlingshemmet i Farstorp klockan 13-16.
Liksom för de tidigare böckerna är Lars Lindberg redaktör och förläggare. I de två senaste böckerna har journalisten Bertil Nilsson medverkat och texterna har därmed blivit fler och mer utförliga. Ännu lite mer i år än i fjol, även om bilderna fortfarande är viktiga.
Bertils engagemang började egentligen redan 2012 då han medverkade med bilder på husen i hembyn Sparrarp från 1962 och 2012.
– Jag hade fotograferat alla husen 1962, berättar han och uttrycker förvåning över att inte fler dokumenterar sina hembyar.
Lars Lindberg konstaterar att han och Bertil Nilsson kompletterar varandra bra.
– Jag är mycket för bilderna och Bertil är mycket för texterna, säger han vid en presskonferens på Kafé Verum.
– Jag har suttit och skrivit det mesta med två sovande katter på soffan hemma hos Lars, berättar Bertil Nilsson.
Det är också flera andra som bidragit med texter och bilder. Sigurd Svenssons rika bildarkiv står för den största delen av bilderna. Staffan Andersson skriver ungdomsberättelser, Per-Erik Persson medverkar med flera episoder från förr, Marianne Thorsted skildrar en mycket fattig familjs liv på 1800-talet och Billy Bengtsson, tidigare chefredaktör på Norra Skåne, berättar om flera skribenter från Farstorp, däribland Bertil Nilsson. Bertils bror Lennart, som har ett ovanligt gott minne för årtal och detaljer har hjälpt till med fakta om händelser och personer.
– Det är många som har material i gömmorna och skickar in till oss, berättar Lars som både fotograferar av och skannar gamla bilder.
Farstorp verkar vara en ovanligt aktiv by med ett 20-tal föreningar, skola, bank, aktiv kyrka, nio mjölkbönder och en ständig inflyttning av yngre familjer.
– Så länge skolan får vara kvar går det bra för Farstorp, säger Bertil.
Lars har träffat många unga som tycker att det är roligt att läsa om det gamla.
– Kanske böckerna också har väckt intresset, säger Bertil.
Han avslöjar en liten hemlighet: att han skrivit om sin egen farmor och farfar i boken, vilket bara antyds i rubriken.
Det är inga årsböcker det handlar om utan innehållet är blandat.
– Vi är väldigt osystematiska, men det är vårt sätt att göra det, säger Lars.
En hel del arbete ligger bakom. Exempelvis har författarna tagit reda på namnen på alla potatisplockarna från 1930-talet som är avbildade.
Deras favoritbild är en stämningsfull bild på Nils Larsson i Långaröd som undersöker om rågen är mogen år 1942.
Farstorpsbilder 4 är tryckt i 500 exemplar. 200 av dem förväntas gå åt imorgon då de säljs med rabatt, för 200 kronor istället för 250.
Bertil och Lars funderar redan på ytterligare en bok om Farstorp.
– Om vi får vara vid god hälsa så blir det minst en till, lovar Lars.
Han har också gett ut elva böcker om Bjärnum. Böckerna finansieras till största delen av lokala företag som sponsrar.
Berit Önell