Lång väntan på elverk till äldreboende

Lång väntan på elverk till äldreboende

Boende och personal på äldreboendet Solgården i Hästveda fick vänta länge på att räddningstjänstens elverk skulle transporteras från Hässleholm när de var strömlösa efter stormen Gorm som drog in över södra Sverige i söndags kväll.

Kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt vill nu att behovet av stationära elverk på de äldreboenden som ligger längst från Hässleholm ses över.

Solgården drabbades dubbelt upp av strömlöshet efter stormen. Först gick strömmen klockan 22.30 på söndagskvällen. Under natten arbetade personalen i pannlampornas sken och utan varmvatten och möjlighet att värma mat eller dryck. Värmen fungerade inte heller och temperaturen sjönk i lokalerna, men tack vare att det inte var särskilt kallt ute hann det inte bli ett allvarligt problem.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala

Hur hade det gått om det varit 14 minusgrader som någon natt i förra veckan?

– Hade det varit riktigt kallt hade vi haft ett helt annat läge, säger Anders Nählstedt.

Han konstaterar att Gorm blev en värre storm än de flesta trodde i förväg.

Transportabla elverk är stora och tunga och dras oftast efter en traktor, här ett av Eons elverk. Foto. Berit Önell
Transportabla elverk är stora och tunga och dras oftast efter traktor, här ett av Eons elverk. Foto: Berit Önell

På måndagsmorgonen kördes räddningstjänstens dieseldrivna elverk med traktor från Hässleholm. Ett antal gasolkaminer kom också på plats och höjde värmen, men när strömmen kommit tillbaka på eftermiddagen kördes elverket tillbaka till Hässleholm.

På måndagskvällen klockan 23.30 var det dags igen. Först på tisdagsmorgonen var elverket på plats, men den här gången fick det står kvar, trots att strömmen kom tillbaka vid tiotiden. Tur var det, för strömmen kom och gick några gånger till. Gasolkaminerna stod kvar sedan måndagsmorgonen och värmen behövde därför inte sjunka natten till tisdagen.

– Det var inte så farligt. Vi har kunnat laga mat hjälpligt och haft reservbelysningen på för att spara på elen. Det har funkat bra för de äldre och samtidigt blir det ju lite mysigt när vi tänder stearinljus, berättar Annika Petersson som arbetar i köket på Solgården.

Undersköterskan Susanne Svensson berättar i nättidningen utgivet.se att det blev en tisdagsmorgon med kall frukost, utan gröt.

Personalen tog med kaffe

Susanne Svensson, undersköterska på Solgården, konstaterar att det är mycket som inte fungerar utan el, exempelvis höj- och sänkbara sängar. Foto: Jeanette Thelander
Susanne Svensson, undersköterska på Solgården, konstaterar att det är mycket som inte fungerar utan el, exempelvis höj- och sänkbara sängar. Foto: Jeanette Thelander

– Det var likadant i måndags, men i morse kunde vi ringa till dagpersonalen som bodde utanför Hästveda och be dem ta med kaffe. Så de flesta hade med sig ett par termosar. Lite kaffe fick vi i alla fall fram den här gången!

Brandlarmet slogs ut och arbetsbördan blev tung när de vanligtvis praktiska sängarna inte gick att hissa upp eller ner, eftersom de drivs av el.

– Det har varit besvärligt och det känns i ryggen eftersom de flesta sängarna var i lågt läge när strömmen gick, förklarar Susanne.

Även dörrarnas låssystem är beroende av el och det gjorde bland annat att man fick ta till provisoriska knep som att binda ihop dörrar och ”låsa” med hjälp av stolar.

– Det är inte förrän något sådant här händer som man verkligen märker hur elberoende allting är, menar Susanne. Men vi har kunnat lösa situationen någorlunda och vi har haft mycket roligt också.

Bara två transportabla elverk

Anders Nählstedt beklagar att det tog tid att få elverket på plats.

– Vi har bara två stora transportabla elverk i kommunens ägo. Det finns inkopplingspunkter på alla äldreboenden, men man tror ju inte att det ska bli problem samtidigt överallt, säger Anders Nählstedt.

Elverken införskaffades efter orkanen Gudrun då många kommuner insåg att de haft för dålig beredskap för händelser av det här slaget.

– Elverken står i Hässleholm, mitt i kommunen, för att kunna nå ut så snabbt som möjligt. Vi kan inte köra ut dem i förebyggande syfte. Om vi hade kört till Hästveda kanske det hade blivit strömavbrott i Sösdala, förklarar Anders Nählstedt.

Det han tänker istället är att det skulle behövas fler stationära elverk.

– Det finns anledning att ta upp frågan. De äldreboenden som ligger längst från Hässleholm, exempelvis Hästveda, borde kanske ha egna elverk, säger han.

Han kommer att lyfta ärendet, både i kommunen och med kommunala bolaget Hässlehem som äger fastigheterna till alla äldreboenden utom Ekegården och Kaptensgården i Hässleholm.

Stationära elverk finns också på några äldreboenden i Hässleholm: ett på Högalid och ett gemensamt för Kaptensgården och Bokebergsgården. Dessutom har Stadshuset och räddningstjänsten egna elverk.

Gorm ställde också till mycket annat. I Hästveda var skolan stängd på måndagen på grund av strömavbrottet. När den skulle öppna igen på tisdagen hade strömmen gått för andra gången och det blev en kort skoldag.

Taket på ett hyreshus på Kungsgatan i Hässleholm blåste av och flera av Hässleholms vattens pumpstationer för dricksvatten blev strömlösa. Hästvedaborna drabbades även av detta.

Nästan hela taket blåste av från hyreshuset på Kungsgatan.
Nästan hela taket blåste av från hyreshuset på Kungsgatan. Nu pågår reparationsarbetet för fullt. Foto: Berit Önell

– Jag pratade med dem på Hässleholms vatten och de körde ut elverk till pumpstationerna så att de kom igång snabbt igen, berättar Anders Nählstedt.

I Nävlinge finns risk att det kan ta flera dagar innan strömmen kommer tillbaka. Vattenverket går dock på reservkraft så länge, så ingen ska bli utan vatten.

Fjärrvärmeverket i Hästveda var också utan ström.

Eon hade många entreprenörer ute för att reparera elnätet efter stormen Gorm.
Eon hade många entreprenörer ute för att reparera elnätet efter stormen Gorm. Här är det snart klart utanför Tormestorp. Foto: Berit Önell

Eon beräknade sent på tisdagseftermiddagen att 1 500 kunder skulle tvingas till en tredje strömlös natt. På kvällen var fortfarande 41 kunder strömlösa i Hässleholms kommun. De var utspridda över hela området, dock något fler i trakterna av Vinslöv och Nävlinge. Enligt prognosen ska de flesta få strömmen tillbaka senast klockan 22 på onsdag kväll, några först på torsdag kväll. Även Brittedals energi hade fortfarande strömlösa kunder.

Enligt Eon var som mest 80 000 hushåll strömlösa efter stormen Gorm. I ett pressmeddelande förklarar bolaget att det troligen hade varit dubbelt så många om inte 33 000 kilometer elledningar hade vädersäkrats, främst genom att grävas ned, efter orkanen Gudrun.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se