Årets hässleholmare 2015 blev programledaren och kulturjournalisten Ann-Marie Rauer. Utmärkelsen tillkännagavs vid Hässleholms galakväll i kulturhuset på fredagskvällen då även en rad andra personer och företag prisades.
Ann-Marie Rauer, 52, från Hässleholm och Finja, är sedan sju år tillbaka programledare för det populära kulturprogrammet Sverige som sänds från SVT i Malmö. Med över 600 000 tittare per program är det landets största kulturprogram. Hennes intervjuer med cirka 300 kulturpersonligheter hittills har fått mycket uppmärksamhet. Innan hon började arbeta med kultur på tv hade hon 15 års erfarenhet som nyhetsjournalist, bland annat som nyhetsankare på Sydnytt och som redaktionschef på TV4 Sydost som hon var med och startade.
Utmärkelsen Årets hässleholmare syftar enligt kriterierna till att uppmärksamma aktörer som bidragit till att Hässleholm fått en positiv uppmärksamhet i omvärlden eller som genom sitt engagemang för Hässleholms utveckling blivit inspiratör och förebild för andra.
Ann-Marie Rauer beskrivs i kommunens pressmeddelande som en sann ambassadör för Hässleholm. Själv skulle hon inte uttrycka det så.
– Jag är nog mer en ambassadör för det mänskliga. Men om de tycker att jag är en ambassadör för Hässleholm så är det ju roligt, det är en jättefin tanke att det jag gör kommer tillbaka till min hembygd, säger hon när Frilagt ringer upp och gratulerar på lördagen.
Hon är både glad och rörd över att ha blivit utsedd till årets hässleholmare.
– Det betyder mycket, säger hon.
Genom sitt arbete som programledare för det populära kulturprogrammet Sverige i SVT får hon inte så sällan tillfälle att berätta var hon kommer ifrån.
– Jag får ofta den frågan. Dialekten undgår ingen när man jobbar med tv, säger hon.
Hon är tacksam och stolt över sin dialekt och har aldrig försökt arbeta bort den.
– Jag tycker om dialekter, tycker inte att vi alla ska låta likadant. Det ska vara mångfald även på det området, förklarar hon.
Hon besöker ofta familj och släkt i Hässleholm och har även återvänt för att hålla föreläsningar de senaste åren.
Hon tyckte om motiveringen till att just hon blev årets hässleholmare.
– Den var väldigt fin och träffande för det jag vill förmedla, säger hon.
Motiveringen lyder: ”I vår högljudda tid lyckas hon få det lågmälda och nyanserade samtalet att höras i Sveriges kulturlandskap. Hon utstrålar en genuin nyfikenhet på människor och hjälper oss på så vis att förstå både andra och oss själva; i hennes intervjuer med kultur- och nöjesprofiler blir de mest personliga berättelserna också de mest allmängiltiga”.
Ann-Marie Rauer förklarar att hon gärna vill få människor att känna igen sig.
– Jag vill skapa närhet och identifikation. Det finns så många krafter idag som vill att vi ska se olikheterna, säger hon.
Den årliga galakvällen med mat, underhållning och prisutdelningar är ett samarbete mellan Hässleholms kommun, de lokala företagarföreningarna och Nyföretagarcentrum.
Berit Önell
Förutom Årets hässleholmare delades följande priser ut:
Ung företagsamhet-Årets bästa affärsidé: Magnitude UF
Årets nyföretagare: Mäkleriet Friis Vikberg AB
Hässleholms Hantverks- och Industriförenings stipendie: Adam Nordin, elev vid elektrikerprogrammet på Jacobsskolan
Årets HessleCity-företag: Norén fastigheter
Årets företagare: Jan Grip, BeGrips AB
Årets ledarstipendiat: Sven-Erik Nilsson, HIF basket
Hässleholms miljöpris: Björn Sandberg, solcellspark
Årets kulturstipendiat: Martin Jönsson
Årets kulturpristagare: Claes Ruderstam
Skolans utmärkelse för bästa resultat: Läredaskolan 7-9
Skolans utmärkelse för goda insatser: Sara Bruun