Flyktingmottagandet pressar polisen hårt

Flyktingmottagandet pressar polisen hårt

Flyktingmottagandet pressar polisen i Skåne så hårt att kärnverksamhet som spaning, patrullering i vissa områden och utredning av brott måste prioriteras ner. För några veckor sedan ökade belastningen ytterligare när den nationella polisinsatsen i Malmö och Trelleborg avslutades. Hässleholmspolisen har uppskattningsvis två poliser per dygn placerade där.

De senaste dagarna har de många bränderna på flyktingboenden gjort situationen ännu mer ansträngd.

Polisens särskilda insats för flyktingmottagande, Alma, inleddes den 8 september. Skånepolisens kommunikationschef Ewa-Gun Westford konstaterar att flyktingströmmen nu oundvikligen påverkar polisens övriga verksamhet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är den krassa verkligheten, säger hon.

Hon berättar att den nationella förstärkningen sedan en tid dragits tillbaka.

– Den höll inte, varken personalmässigt eller ekonomiskt, berättar hon.

Hon förklarar att det förs en ständig diskussion om hur resursbehovet ska fyllas.

– Vi försöker prioritera rätt och för också en dialog med departementet, men det finns idag inget beslut om att tillföra ytterligare resurser, säger hon.

Rekommenderade ”medborgargarde”

Polisen får prioritera ner en del av sitt ordinarie arbete för att arbeta med flyktingmottagning. Foto: Polisen
Polisen får prioritera ner en del av sitt ordinarie arbete för att arbeta med flyktingmottagning. Foto: Polisen

Förra helgen rekommenderade en polispatrull i Eslöv inbrottsdrabbade Alexandra von Schwerin på Skarhults slott att kontakta ”medborgargardet i Eslöv”, det vill säga säkerhetsnätverket SAFE 0413. Motiveringen ska ha varit att polisens resurser skickats till flyktingmottagning i Trelleborg.

Ingvar Lindahl som startat säkerhetsnätverket är förvånad över uttalandet.

– Det känns som att de lämnar oss lite i sticket här för att vi sköter det . Vi kan inte ersätta polisen, vi har tillräckliga problem ändå. Vi har blivit mordhotade och vissa områden kan vi inte köra i utan att bli trakasserade, säger han.

Meningen är att nätverket, som består av cirka 120 företagare som samverkar för att minska stölderna, bara ska observera vad som händer och slå larm till polisen.

Ingvar Lindahl har dock märkt att polisen den senaste månaden blivit allt mindre synlig och svårare att få tag på när säkerhetsnätverket eller det vaktbolag som anlitas behöver hjälp.

Ewa-Gun Westford har undersökt vad som hände vid Skarhult och förklarar att poliserna som var där inte känner igen sig i beskrivningen.

– Det var nog mer en information om att företagsnätverket fanns, säger hon, men håller med om att det är oroande om människor upplever det som att polisen inte kan leva upp till uppdraget att skydda medborgarna.

Inte i Hässleholm

Per Cederholm i Hässleholm förklarar att han aldrig skulle hänvisa till ett nätverk.

– Det ska vi inte göra, men nätverken gör en viktig insats, så länge de inte blir medborgargarden, säger han.

Han försäkrar att läget för närvarande är under kontroll, om än ansträngt.

– Vi ser till att det alltid kommer en polisbil om det behövs, säger han.

Per Cederholm ledde under fyra veckor polisens insatser för flyktingmottagandet i södra Sverige. Nu är han bara på plats i Malmö ungefär en dag per vecka. Där arbetar polisen främst med att upprätthålla ordningen och se till att asylsökande registrerar sig samt sköter viss inre utlänningskontroll.

Per Cederholm berättar att ungefär hälften av Hässleholmspolisens resurser till brottsförebyggande verksamhet, trafikkontroller med mera tas i anspråk vid flyktingmottagningen.

– Vi planerar från vecka till vecka, men jag uppskattar att vi avsätter cirka två personer, alltså en patrull, varje dag, förklarar han.

Inrikesministern på besök

Bränderna på tilltänkta flyktingboenden påverkar också polisens resurser och prioriteringar.

Branden i Tjörnarp natten till torsdagen fick inrikesminister Anders Ygeman att komma på blixtvisit till Höör.

– Han ville vara på plats och känna verkligheten. Det vi presenterar om läget är annars bara siffror, säger Ewa-Gun Westford.

Hon förklarar att Skånepolisen inte har möjlighet att bevaka några flyktingboenden.

– Vi har inte de resurserna. Kommuner och fastighetsägare får anlita vaktbolag, säger hon.

Från nationell nivå har helikoptrar kommit till hjälp och en nationell samordnare har tillsatts.

– Alla utredningar av bränder på flyktingboenden måste nu kvalitetssäkras. Alla rubriceras inledningsvis som mordbrand, sedan är det inte alla som är det, men det är bättre att trappa ner i efterhand, säger Ewa Gun Westford.

Bränder måste förebyggas

Polisen samarbetar också med räddningstjänsten i att uppmana till förebyggande åtgärder som lampor, rörelsedetektorer, att ta bort brännbart material kring husen med mera.

Kommunernas försäkringsbolag Kommunassurans Syd informerar nu också kommunerna om behovet av att skydda boendena. Bland råden finns bevakning nattetid, vaken personal nattetid och undanplockning av brännbart material. Om inte tillräckliga åtgärder vidtas kommer bolaget att överväga nedsättning av skadeersättningen vid en eventuell brand.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se