Byggnadsnämnden röstade på tisdagen ner Sverigedemokraternas motion om en ändring av detaljplanen för södra T4 som skulle rädda musikpaviljongen och Officersparken. Röstsiffrorna blev 7-2. Men det är kommunfullmäktige som avgör frågan. Där kan motionen tidigast tas upp vid sammanträdet den 2 november.
Liggande förslag till beslut i byggnadsnämnden var att avslå motionen, främst på grund av att det ännu inte gått tio år sedan detaljplanen antogs 2009 och att det då krävs särskilda skäl för att ändra den. De kulturhistoriska värdena ska också ha beaktats i arbetet med detaljplanen. Dessutom kan en ändring som förbjuder bostadsbyggande innebära att den tilltänkte byggherren kan ha rätt till skadestånd.
Sverigedemokraterna yrkade givetvis på att byggnadsnämnden skulle föreslå kommunfullmäktige att säga ja till motionen som bland annat framhåller att gällande detaljplan ”förstör en mycket värdefull miljö” och att parken med paviljongen är ”en omistlig del av det kulturarv som det gamla garnisonsområdet utgör för Hässleholm”.
– Det finns en bred folklig opinion för att bevara Officersparken med musikpaviljongen där den står nu, därmed får detta ses som ett undantagsfall på grund av det
starka allmänna intresse som framkommit det senaste halvåret, skriver Ulf Erlandsson i sitt yrkande som omvandlades till en reservation när förslaget inte gick igenom i byggnadsnämnden.
Han hänvisar till att frågan har engagerat många kommuninvånare och att kommunen har tagit emot protestlistor med tusentals namnunderskrifter.
– Det gäller att lyssna på kommuninvånarna, det är faktiskt dem vi företräder.
– Det har sprudlat av musikarrangemang i den kulturhistoriska musikpaviljongen och många kommuninvånare har suttit i Officersparken och avnjutit tonerna från lokala förmågor. Detta är ett kulturarv som är värt att bevara, skriver Erlandsson och avslutar med att kommunen kan föreslå annat markområde för husbygget.
SD fick stöd av Folkets väl genom gruppledaren Björn Widmark som dock bara är ersättare och därför inte fick rösta i voteringen. Han lämnade istället en protokollsanteckning där han i allt väsentligt ställer sig bakom SD:s motion.
– Vi anser att detaljplanen som medger byggnation i Officersparken måste ändras. Skälet är bland annat att kommunen i sitt förslag till fördjupad översiktsplan redovisar att Officersparken är en av de värdefulla kulturmiljöer som har ett stort kulturhistoriskt värde. Vi anser det då inte rimligt att hålla fast vid att det ska byggas ett högt bostadshus mitt i den bevaransvärda kulturmiljön, skriver han bland annat.
Nästa kommunfullmäktige hålls den 26 oktober. Men tills dess hinner kommunledningen inte bereda ärendet.
– Den kan omöjligen komma till KF-sammanträdet i oktober, svarar kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) på Frilagts fråga genom sekreteraren Gunilla Liljeqvist.
Namninsamlingen för paviljongen och parken fortsätter. I lördags stod Leif Henningsson och Evert Storm åter på torget och tog då emot ytterligare 175 underskrifter. Antalet är därmed uppe i 2 444.
Länsantikvarien väntas i veckan också överlämna sin utredning om paviljongens och parkens kulturvärden.
Berit Önell