Kulturchef vill öppna Markan i september

Kulturchef vill öppna Markan i september

Kulturchef Anders Rosengren hoppas att Markans fritidsgård kan öppna igen i mitten på september. Hans förslag är att kulturnämnden tar ansvar för en tillfällig verksamhet i tre månader i väntan på att en mer långsiktig lösning tar form.

Enligt konkursförvaltaren Niklas Sigesgård har Markans skulder växt med ytterligare en miljon sedan konkursbouppteckningen i förra veckan och uppgår nu till 6,7 miljoner kronor.

Markan kan snart öppna igen. Kulturchefen föreslår start i september och kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar i nästa vecka om köp av fritidsgårdens inventarier. Foto: Berit Önell
Markan kan snart öppna igen. Kulturchefen föreslår start i september och kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar i nästa vecka om köp av fritidsgårdens inventarier. Foto: Berit Önell

Anders Rosengren lade fram sitt förslag vid ett möte med kulturnämndens beredningsutskott på onsdagskvällen. Utskottet förbereder ärenden som ska tas upp i nämnden. Förutom nämndens presidium med ordförande Helena Malje (S ), vice ordförande Ann-Kristin Johnsson (C ) och andre vice ordförande Johan Kronquist (SD) ingår tidigare ordföranden Margareth Segerstein (M) samt förvaltningens chefer och nämndssekreteraren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi kan inte bara sätta en lapp på dörren om att det är stängt tills vidare. Det är ungdomar vi talar om och vi har många nog som drar runt på stan redan, säger Anders Rosengren.

Beredningsutskottet ställde sig positivt till att titta vidare på Rosengrens förslag.

– Vi var överens om att jag skulle skriva fram ett ärende till kulturnämndens sammanträde den 26 augusti, berättar Anders Rosengren.

Om nämnden beslutar att följa förslaget kan Markan snart öppna igen.

– Vi behöver nog två –tre veckor  efter beslutet för att rekrytera personal med mera, säger Rosengren.

Under de tre månaderna kan sedan arbetet fortsätta med diskussioner om inriktning, om Markan ska drivas vidare i kommunal regi eller via någon förening och så vidare.

200 000 för inventarierna

Anders Rosengren har också haft en dialog med konkursförvaltaren Niklas Sigesgård om köp av Markans inventarier. Det har lett till att kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag, den 19 augusti, har den frågan på dagordningen och är beredda att tillskjuta 200 000 kronor så att kulturnämnden kan köpa inventarierna. De har värderats till 170 000 kronor.

– Vi fick veta att inventarierna kunde säljas underhand om det blev en vinst för konkursboet och därför betalar vi lite mer än värderingen, förklarar Anders Rosengren.

Om kommunen inte köper inventarierna blir det både svårare och dyrare att snabbt få ingång verksamheten.

– Vi har fått signaler från kommunledningen om att det finns en vilja att driva verksamheten vidare, men därifrån till ett beslut kan det vara långt, säger Rosengren.

Kommunchef Bengt-Arne Persson skriver i sitt tjänsteutlåtande till ksau att inventarierna bör köpas för att ”säkerställa fritidsgårdens framtida verksamhet”.

Niklas Sigesgård har också fått uppfattningen att kommunledningen är inställd på att driva verksamheten vidare.

– De köper väl inte inventarierna om de inte vill driva den vidare, säger han.

Han avvaktar nu beslutet i ksau och hoppas sedan kunna teckna ett avtal med kommunen om den fortsatta driften av Markan.

Större skulder

Markans skulder har, enligt Sigesgård, växt med ytterligare en miljon kronor efter konkursbouppteckningen. Skulderna uppgår därmed till 6,7 miljoner kronor. Det framkom när Hässleholms tingsrätt höll edgångssammanträde i konkursen på torsdagen.

Sigesgård hade lagt till fordringar från den Siesta-festival som lades ner 2013 med cirka en miljon för artistarvoden och 24 000 kronor för en festivalbuss. En tryckerifaktura på 600 kronor från årets inställda evenemang tillkom också.

Markans företrädare, föreningens ordförande Jesper Steffens, ansåg däremot att skulderna var för högt räknade. Bland annat menade han att för stora summor tagits upp för artistarvoden eftersom inga konserter hållits. Han presenterade dock inga siffror.

Konkursen fortsätter nu bland annat med att konkursförvaltaren försöker utreda om pengar kan krävas tillbaka från vissa artistbolag och från biljettförsäljningsbolaget. När det hela klarnat kan han meddela om det finns några utsikter till utdelning till biljettköpare eller leverantörer och kan också skriva sin förvaltarberättelse.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
18/6 Siesta ställer in Markan i konkurs
23/6 Ikväll är spelandet igång igen på Markan
23/6 Joddla med Siv gratis med Siestabiljetter
8/8 Markan kan överleva trots stora skulder

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se