Det blev ingen utökad strejk för landets deltidsbrandmän på fredagen. Konflikten avblåstes sedan Brandmännens riksförbund och Sveriges kommuner och landsting kommit överens om ett avtal.
Under konflikten ryckte deltidsbrandmännen enbart ut på larm och utförde inte andra arbetsuppgifter som exempelvis säkring av restvärde efter bränder. Övertidsblockad rådde också. I Hässleholms kommun, liksom på andra håll, har vissa uppgifter blivit lidande, men heltidsbrandmännen har hållit ställningarna.
Deltidsbrandmännen fick gehör för flera av sina krav, bland annat betald semester, fler ersättningsdagar för gravida, bättre ersättning vid utbildning och bättre villkor vid övertid och övning på obekväm arbetstid. Beredskapsersättningen höjdes till 4 006 kronor per vecka, vilket motsvarar 8,9 procent på ett år och var långt ifrån brandmännens yrkande på 15 procent på tre år.
Parterna enades om att tillsätta en partsgemensam grupp med en opartisk ordförande som ska titta på hur en långsiktig personalförsörjning och en hållbar arbetsorganisation ska främjas.
De centrala förhandlarna är nöjda med det nya avtalet.
– Det är förstås glädjande att vi efter långa och tuffa förhandlingar nått hela vägen fram med medlarnas hjälp, säger Peter Bergh, ordförande i Brandmännens Riksförbund.
Att döma av kommentarerna på Brandmännens riksförbunds hemsida var dock många deltidsbrandmän missnöjda med avtalet.
– Nu vek ni allt ner er, skriver exempelvis signaturen Deltidare och flera kommentarer handlade om att lämna facket.
Berit Önell
Läs tidigare artikel i ämnet:
15/7 Brandmän trappar upp konflikt